logo-mini

Boje

Boje

Boja je jedan od najučinkovitijih alata u arhitekturi i dizajnu interijera. Zahvaljijući svoji transformacijskim sposobnostima može uvećati prostor,mijenjati oblike, spajati ili razdjeljivati prostorije. Može privući svjetlo u mračne kutke, naglasiti ili prekriti konstrukcijske elemente te istaknuti oblike namještaja.

Glavna prednost boja je to što za velike promjene ne treba uložiti puno vremena i novaca. Odabir prave boje je sve što je potrebno kako bi se postigao željeni efekt i odmah promjenio karakter raznih životnih prostora i način njihove uporabe.
Jedan od najbitnijh spekata boja je njihov utjecaj na raspoloženje. Harmonično okružje može se postići jednom ili dvije boje, ili kombinacijom nekoliko boja, ovisno o ukusima. No u svakom slučaju boje i način na koji se primjenjuju ne smiju biti prepuštene slučaju. Važno je razumjeti jezik boja kako biste mogli osmisliti svoj vlastiti prostor.

Žuta

Žuta je najtoplija i najsvjetlija boja. Njezina prisutnost u interijeru stvara mladenačku i vibrantnu atmosferu te pojačava snagu volje. Zbog jakog poticajućeg efekta najbolje ju je koristit u prostorijama u koje ne dopire mnogo svjetla. U svijetlim tonovima idealna je za stvaranje osjećaja prostarnosti u manjim prostorima. Topla, nježna nijansa žute lako se kombinira s drugim bojama. Prikladna je za prostore namjenjene odmoru ili za zabavu poput spavaće sobe i dnevnog boravka. Savršeno se uklapa u prostor gdje je dominatana bijal boja. Farbanjem zida nasuprot glavnog izvora svjetla u žutu boju stvoriti ćete nježnu atmosferu bez mijenjanja karaktera kuće. Farabanjem visokih stropova u svjetlo žutu boju u kontrastu s bijelim zidovima vizualno ćete smanjiti visinu prostorije. Jedna je od rijetkih boja koje se mogu zajedno s bijelom koristiti kroz cijelu kuću – tajna je samo u kombiniranju različitih tonova u svakom prostoru. U minimalistički uređenim prostorima žuti tepisi savršeno se suprotstavljaju prevladavajućoj bijeloj boji.

Oker

Oker je jedan od najstarijih pigmenata koji postoji. Koristili su ih za murale i konstrukcije već u prethistorijsko vrijeme. Oker boja povezuje se s crvenom, žutom i smeđom bojom te pripada toplim bojama. Zbog dobrih reflektivnih sposobnosti idealne su za stavranje osjećaja prostranosti u pretežno tamnijim prostorijama. Namještaj presvučen tkaninama u oker boji daje klasičan izgled koji se uklapa u svaku vrstu okoline neovisno o trenutno popularnom stilu uređenja.

boje


Comments are closed.