logo-mini

Užitak Stanovanja

Što je naša svakodnevnica napetija, to nam je potrebnija kućna oaza mira.

Stanovi se sad ne uređuju zauvijek. Mjenjaju se prema željama,potrebama i osjećajima vlasnika. Nisu nikad u potpunosti završeni i u tome je njihova ljepota. Danas uređujemo životni prostor za sebe, a ne za druge. Najbitnije je da se u svom stanu vi osjećate najugodnije.


OPTIMALAN NACRT

Kupnja stana ili izgradnja kuće uglavnom je dugorocna odluka. Dodatene građevinske izmjene iziskuju velik trošak pa bi ih trebalo unaprijed izbjeći. Posebno važan je dobar nacrt koji uzima u obzir određene promijene u budućnosti, npr. Odraslu djecu, dodatne potrebe u starosti… I kod najma kuce ili stana isto treba paziti na nekoliko važnih stvari, kak bi se na vrijeme izbjegle neugodnosti pri namještenju i upotrebi prostorija.

Pri početku stvaranja nacrta treba se pozabaviti ukupnom površinom stana koja je izravno povezana s troškovima ( najam,dodatni režijski troškovi,troškovi izgradnje,ali i porez te osiguranje). Pri izračunavanju površine stana uzima se u obzir površina svih prostorija (hodnik ,trijem,smočnica itd.) Površine manje od 10m2 smatraju se poluprostorijama. Slobodne ,nezauzete površina i površine smještene ispod kosih krovova različito se izraćunavaju. Površine ispod 1m visine stropa se ne izračunavaju,do 2 m visine procijenjuju se napola.

Pri odlučivanju o potrebnoj površini stana odlučujuće su potrebe stanara, podjela stana i raspored prostorija.


1 Područje zajedničkog boravka    72 %
2 Područje pojedinačnog  boravka
3 Područje kučanstva i sanitarnog čvora    18%
4 Područje prolaza    10%Područje prolaza je mirujuća površina pa bi trebalo biti što manje i ne odveć prostrano.

Povoljan i nepovoljan raspored prozora i vrata

Nepovoljan raspored smanjuje mirujuću površinu.Katkad je potrebno posebno izraditi pojedine dijelove namještaja kako bi  se postojeće površine u kojem nema velikog kretanja što bolje iskoristile.

 

Povoljan         Nepovoljan

Oko 14 m2

 

Oko 19 m2

Pri planiranju stana ili kuće treba preispitati nacrte koje ste izradili sami prema važnijim aspektima ,ili je to možda učinio arhitekt. Pri procijeni veličine i vrijednosti stana odnosno kuće najvažniji je raspored prostorija i skupina prostorija.

Na nacrtima koje ovdje prikazujemo nezamijenjivi su općenito ulaz i položaj kuhinje te područje sanitarnog čvora.Treba razjasniti funkcionalne odnose i odrediti kriterij za sadržajan raspored. Pritom s ne misli na na to da postoji neposredan funkcionalni odnos između određenih prostorija ,npr. Između kuhinje i blagavaonice, a da između ostalih prostorija postoji točn funkcionalna podjela, npr. Između spavaće sobe i kuhinje.

Primijer 1.

Stan – Mladi bračni par s djetetom
Česo ih posjećuju gosti

Područje zajedničkog boravka i kuhinja međusobno su povezani. Blagavaonica i prostor za sjedenje optički su podijeljeni ugrađenim ormarom.

Smetanje za kretanje se svijesno zaobilaze kako bi se postigla prostranost. Neposredna povezanost s kuhinjom omogućuje bolji kontakt za vrijeme kuhanja.

 

Primjer 2

Isti stan sad nastanjuju bračni par srednjih godina i njihov odrastao sin. Veza između kuhinje i blagavaonice ovdje je uspostavljena vratima. Time se izbijegavaju smetnje izazvane mirisimai šumovima iz kuhinje. Hodnik je tampon zonaizmeđu zajednčkog i pojedinačmog boravka.PODJELA I POVEZANOST – DVA NAJVAŽNIJA OBILJEŽJA UDOBNOSTI STANA

Oba dva primjera jasno pokazuju različitost zahtijeva u stambenom prostoru.

Željeni raspred prostorija moze se postići:

  • Građevinskim mjerama

Povezanost:
Prolazi ,vrata
Podjela:djelitelj prostora,zid,strom itd.

  • Položajem prostorija

Povezanost – blizina
(kratki putevi)
Podjela – udaljenost
(dugi putovi)


Comments are closed.